tirsdag den 5. februar 2013



Indsigelser til Forslag til Lokalplan 124 for Damhus Tivoli, Damhuskroen og Damhustorvet

Det kulturhistoriske Damhus Tivoli skal ikke erstattes af højhus.
Under henvisning til kommunens lokalplan 124 skal det oplyses, at Foreningen for Damhus Tivolis bevarelse ikke kan tilslutte sig planerne om nedrivning af Damhus Tivoli.

Man kan datere Damhus Kroen tilbage til 1682, og op igennem hele historien kan man se at rejsende tivolier har slået sig ned i Damhus Kroens have og underholdt den lokale befolkning. I 1934 slog Damhus Tivoliet dørene op, og dette var ikke mindst en gave til arbejderklassen på vestegnen, der havde råd og mulighed for at benytte forlystelsesparken.
Uden tvivl er Damhus Tivoli en kulturhistorisk perle, beliggende ved siden af Damhus Søen og Damhus Engen som fik parkstatus i 1941 og har været fredet siden 1966. Tivoli er en integreret del af de fredede omgivelser, hvor også de bevaringsværdige Søtorp huse er en del af omgivelserne.
Ud over selve historien bag Damhus Tivoli, så er nogle af forlystelserne historiske bl.a. Børnekarrusellen, Radiobil huset og Dueslaget der ligger på en bevaringsværdi save 5. Derudover er der en del bevaringsværdige træer på grunden som kommunen ikke bør lade fjerne.
I 2008 og 2009 kom Tommy og Dot Wessman ind i hhv Damhus Tivolis bestyrelses og direktions. Året efter 2010 henvender Tommy og Dot sig til Rødovre kommunen, med henblik på at rive Damhus Tivoliet ned.
Havde borgmesteren haft vilje, så havde han kigget de offentlige regnskaber igennem og set at Damhus Tivoli var en fin forretning frem til 2008, det generede millionoverskud og havde omkring 2006-2008 en egen kapital på over 17 mio. kr. I dag er egen kapitalen 9 mio. kr.
De nye ejere Dot, Tommy og Niels vælger i 2009 at tredoble forpagterafgiften således at Dueslaget erklæres konkurs. Dette stunt betyder, at dækningsbidraget i 2009 falder fra 10.6 mio. til 6,5 mio., og Damhus Tivoli går ud med et underskud i 2009 på -300.000 kr.
Når man kender ejernes ønsker om et højhus, så er det jo indlysende, hvorfor ejerne i 2009 lukkede Dueslaget og efterfølgende driver forretning, så dårligt at Damhus Tivoli i dag kører på pumperne.
Samtidig når man kender planerne om et højhus, så er det indlysende, hvorfor Dot, Tommy og Niels også i 2008 køber Damhus Kroen som er en økonomisk ruin, og straks derefter stopper driften af stedet.
Ejerne har ikke på noget tidspunkt gjort sig anstrengelser for at vende Damhus Kroen til en succes.
Når man kender Damhus Tivolis historie, planerne om højhuset, og når man gennemlæser regnskaberne, så er det indlysende at Damhus Tivoli bevidst er kørt i sænk og at Damhus Kroen ikke er erhvervet, fordi ejerne havde en drøm om at drive kroen.
For udvidende fremstår stederne nu som værende på nippet til at gå konkurs. Men det gør de højst sandsynligt ikke. Niels som har titlen bankdirektør, og er bosiddende i Malmø og i Spanien, har en lang erfaring med boligspekulation og forretningsførelsen. Endvidere er Damhus Tivoli a/s, Damhus kroen a/s og Damhus Holding fedtet godt ind i hinanden, så det er svært at gennemskue, hvordan ejerforholdene egentligt ser ud.
Uden tvivl så er Damhus Tivoli i sig selv bæredygtigt. I vores høringssvar til kommunen vedlægger vi vores forslag, hvor det vigtigste punkt selvfølgelig er at åbne Dueslaget og restaurere de bevaringsværdige forlystelser. Der ud over har vi nogle ideer til, hvor stedet kan tiltrække flere turister og lokale børnefamilier, og udvikle sig til at rekreativt kulturhistorisk Mekka.

Ejerne købte Damhus Tivoli og Damhus Kroen, de købte altså et tivoli og en kro. Der står også i lokalplanen, at der skal drives Tivoli på stedet. Hvis ejerne ikke er interesseret i at drive Damhus Tivoli, så vil Foreningen for Damhus Tivolis bevarelse kraftigt opfordre til at ejerne overlader driften og vedligeholdelsen af Damhus Tivoliet til en forening, der har til formål at genskabe succes og fortælle dette fine stykke lokalhistorie.

Cirkusmuseet i Hvidovre, koncertforeninger, teaterforeningen drives af bestyrelser, som sikre de kulturelle interesser og ikke ejernes (og deres pengepung). Der findes et utal af fonde som vil støtte op om sådanne projekter, der arbejder på at bevare kulturhistoriske pladser og bygninger i Danmark. Vi i foreningen vil meget gerne deltage i dette arbejde, som allerede er godt i gang, i det vi har lovning på restaurering af karrusellen og radiobilhuset.

Vedhæftet
Bilag 1, Projektbeskrivelse for Damhus Tivoli
Bliag 2, Damhus Tivolis Selskabsrapport med bevis for ejerforholdene gennem årene

Ingen kommentarer:

Send en kommentar